Klær leker og utstyr til barn frå 0-12år

torsdag 28. oktober 2010

Om bilstoler og regler

Hva sier loven?

Nytt europeisk lovverk
Fra 1. mars 2006 er bruk av bilbelter og godkjent sikkerhetsutstyr for barn påbudt for alle barn under 1,35 meter når de sitter foran eller bak i bilen. Dette påbudet gjelder både i Nederland og i alle andre europeiske medlemsstater. Bilseter eller bilputer som er merket med ECE R44/04, oppfyller de minste sikkerhetskravene.

Alder

Bilbelte montert

0-3år

Barnesete påbudt, men forbudt der det er montert kollisjonspute foran. Anbefalt bakovervendt posisjon til 4år.

Tre år til 1,35 meter

Barnesete påbudt

Barn høyere enn 1,35 meter og voksne

Bruk av bilbelte påbudt

Slik kjøper du et sikkert bilsete

Riktig vekt
Ikke kjøp et bilsete som barnet skal vokse i, men sørg for at det passer til barnets vekt fra begynnelsen av. Vekten står angitt på godkjenningsmerket. Ofte er barnets alder også angitt, men siden noen barn er tyngre enn andre er alderen kun å betrakte som en indikasjon.

Ta med bilen
Ta med bilen ved kjøp av bilsete og kontroller at setet kan festes forsvarlig. La alltid selgeren gi en god veiledning i hvordan du kan montere og bruke setet. Det er viktig at bilsetet plasseres så godt fast i bilen som mulig.

Vær forsiktig med brukte bilseter
Du kan kjøpe mange brukte ting til barnet, for eksempel via Internett. Eller du kan låne fra venner og familie. Det er midt i blinken for mange. Når det kommer en baby, er det jo mange ting som må anskaffes. Det meste trengs bare en kort tid. Men hvor fristende det enn er: Det er ikke tilrådelig å overta et brukt bilsete. Alle brukte bilseter har en forhistorie. Du vet ikke hvordan setet er blitt brukt eller om det kanskje har vært med i en ulykke. Bruksanvisningen finnes muligens ikke lenger, eller bilsetet er ikke komplett. Og hvem avgjør hvor godt det oppfyller den nyeste europeiske sikkerhetsnormen (ECE R44/04)? Til syvende og sist kan de økonomiske fordelene ikke oppveie risikoen for barnet ditt. Kjøp derfor ALLTID et nytt barnebilsete.

Hvordan kan jeg ha med barnet mitt i bilen på en sikker måte?
Dessverre er det ofte brister i sikkerheten. En undersøkelse har vist at så mange som 70 til 80* prosent av bileiere med små barn, har montert bilsetene feil i bilen. For eksempel ved at setet ikke er riktig festet, eller at det står i feil retning. I tillegg ble det brukt for gamle seter eller seter som ikke passet. Og det kan få alvorlige følger for barnets sikkerhet.
Kilde: The Automobile Association

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar