Klær leker og utstyr til barn frå 0-12år

onsdag 9. mars 2011

Vask mer miljøvennlig!


Flere bruker vaskemaskinen til å rydde bort ting, selv om klærne ikke nødvendigvis er skitne.

Hvem kjenner seg ikke igjen her?? Klær som ligger å slenger her og der, tar gjerne turen om vaskemaskinen før de kommer tilbake i skapet, selv om de kanskje kun har vært prøvd på og ikke brukt. Dette er en lettvint løsning, men ikke særlig bra for miljø eller lommebok.

Ved å følge noen enkle råd kan du skåne miljøet og samtidig spare penger.

Oppfrisking - Noen ganger vasker vi plagg som ikke er skitne bare fordi de skal føles nyvasket. Prøv istedet å henge plagget ut til lufting i den friske luften eller på badet når luften er fuktig.

Bruk laveste anbefalte temperatur - De fleste vaskemaskiner vasker helt rent allerede ved 30 eller 40 grader. Høyere temperatur er som oftest unødvendig og sløsing med energi.

Alltid full maskin - Hvis du vasker med full maskin sparer du vann, energi og vaskemiddel.
Skal du vaske enkelte plagg som ikke er skitne er det bedre å håndvaske dem med flytende vaskemiddel. Da belaster du miljøet minimalt.

Ta hensyn til hvor skitten vasken er og vannets hardhetsgrad. Hvor mye vaskemiddel som trengs er avhengig av vannets hardhetsgrad og hvor skittent tøyet er. Heldigvis har de fleste husholdninger i Norden mykt vann og kan derfor benytte lavere dose. Se vaskemiddelforpakningen for nøyaktig dosering.

Bruk miljømerkede vaskemiddel - Det finnes flere offisielle miljømerkinger f.eks. Svanen og EU blomsten. Kjøp også helst refillpakninger siden de gir mindre avfall. Konsentrert vaskemiddel gir også mindre avfall enn vanlig og fører dessuten til lavere utslipp under transport.

Smart sortering før vask
Start med å sortere den skitne vasken i hvite, lyse og mørke farger. Del deretter opp de ulike haugene etter hvor varmt de skal vaskes. Hvis du nå synes det blir unødvendig mange maskiner å vaske kan du slå noen av haugene sammen.
Sortering etter farge kan du ikke gjøre noe med, men det går fint å blande ulike temeraturer. Når du slår sammen flere hauger, så husk at de mest ømtålelige plaggene alltid skal styre hvilket vaskeprogram du velger.
Slå sammen max to trinn. 90 graders plagg er ikke egnet for å vaskes på 30 grader. Men 60 grader sammen med 40 grader vasket på 40 grader går fint.


Vaskenøtter - en helt naturlig måte å vaske klær

Full, men ikke stappfull

Hvis du bare vasker fulle maskiner skåner du miljøet. Men for mange plagg i maskinen kan gi dårligere vaskeresultat, skade klærne eller til og med skade vaskemaskinen. For de fleste materialer (bortsett fra ull) skal det alltid være plass til en doseringsball oppe på tøyet i trommelen.

Hvordan virker vaskemiddel?
De viktigste rengjørende stoffene i vaskemiddel er de såkalte overflateaktive stoffene. De reduserer vannets overflatespenning så det lettere trenger inn i tekstilfibrene. Såpe er et eksempel på et overflateaktivt stoff. I kombinasjon med andre stoffer medvirker disse stoffene også til å fjerne flekker, løse opp smuss samt forhindre at skitten fester seg igjen.

Kalkbiderer benyttes for å forhindre at visse mineraler som finnes i hardt vann skal forstyrre vaskeeffekten. To vanlige kalkbindere er fosfat og zeolitt.

Andre stoffer som ofte er i vaskemiddel er parfyme, blekemiddel, skumdempere, fargebeskyttere og i de flytende produktene konserveringsmidler. Mange vaskemiddel inneholder også enzymer. De er proteiner som finnes i alle levende organismer og som bidrar til å bryte ned spesiellle typer skitt og flekker.

Hvordan virker skyllemiddel?
Skyllemiddel er som balsam for fibrene i tøyet. De blir mer slitesterke og beskytter derfor utsatte steder på plaggene som f.eks. albuer, knær og krager. Dessuten holder fargene på plagget lengre.
Dessuten bidrar skyllemiddel til å senke energiforbruket ved bruk av tørketrommel med ca. 10%, fordi det gjør at plaggene tørker raskere.

Følsom hud
For små barn og personer med sart hud er det en god ide å benytte et vaske- og skyllemiddel som er uten parfyme og fargestoffer, og som gjerne anbefales av Astma- og Allergiforbundet.

Kilde: Brosjyre fra KappAhl

Les mer om miljøvennlig klesvask hos: Grønn hverdag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar