Klær leker og utstyr til barn frå 0-12år

tirsdag 22. februar 2011

Historien om Katvig

En historie om dengang Vigga ville lage klær som ingen ble syke av

Da Vigga var liten ville hun gjerne redde verden

Da hun ble voksen fikk hun barn. Men det eneste barnetøy som var å få, var voksentøy i barnestørrelser. - Vi vil ha våre egne klær, ropte barna.

Oppe på sin mors loft fant Vigga noe gammelt stoff.

Vi vil også ha nytt tøy!!!!!

Så mye gammelt stoff kunne ikke Vigga finne, så hun reiste til andre siden av jorden for å finne et bomullsjorde.


Bomullsjordet hadde til og med satt verdensrekord. Så mye bomull så fort hadde ingen klart å dyrke før. Men en fra et stort barneklesmerke som hun møtte inne i byen sa at det ikke var nok.

Plutselig begynnte det å regne gift fra et fly, og det svei i Viggas øyne.
-Hvor kan man få kjøpt bomull som ikke blir sprøytet? spurte Vigga.
Da bare lo damen.


Hjemme i Danmark regnet det også, så Vigga tenkte at hun kanskje kunne sy noen regnfrakker, det var i det minste ikke giftig bomull i regntøy.

Hun fant en fabrikk der de lagde nylon og polyester.

Men heller ikke det var bra. For de brukte villt mye olje!
Så Vigga begynnte å gråte.
Det var alt for kaldt i Danmark til at barna hennes kunne gå nakne på skolen. Og de barna som bodde ved bomullsjordet kunne slettes ikke gå fordi de var født med tærne på armene eller helt uten bein.

Vigga fikk en idé. Tenk om man kunne lage nytt tøy av gamle plastikkflasker, tenkte hun og begynnte å rote i søppeldunken.


Det virket! Nå kunne Vigga lage regnfrakk stoff av noe som likevel skulle kastes,
uten å bruke olje eller gift.

Hun fortalte det til en av sine barndomsvenner.
Han ble kjempe glad og fortalte at han hadde en overraskelse til henne.
-Kom med meg, Vigga, sa han.
-Jeg har et jorde jeg gjerne vil vise deg.

Jordet var fyllt med bomull. Uten gift. Men den brukte litt lengre tid på å gro. Til gjengjeld ble barna som bodde der født med to armer og to ben, som satt der de skulle. Og Vigga kunne lage alt det tøyet hun trengte til å sy klær uten å ødelegge jorden og menneskene.

Men, hvor er Vigga?


UNFAIR BOMULL
Økologisk bomull burde innføres ved lov. 25% av alle pesticider, altså de giftene som brukes på jordene brukes til dyrking av bomull. Det er et kilo gift for hvert kilo bomull, eller et kilo for hver åttende t-skjorte. Og ikke nok med at giften ødelegger grunnvannet og naturen, den ødelegger også de menneskene som jobber der. Barna blir født deformerte og foreldrene dør av forgiftning. Hvert år rapporteres det minst 20.000 døde som følge av pesticidforgiftning og over 1mill. kommer på sykehus med større skader. De lider kun av en grunn. Nemlig for at vi skal kunne kjøpe litt billigere klær, og for at produsentene skal kunne tjene litt mer. Det er ikke fair.

VI KASTER MER ENN VI BRUKER
Resirkulert bomull er fremtidens materiale i klesproduksjon. For hvorfor bruke den tredje verdens jorder, mens vi kaster tonnevis av bomull hvert år? Med resirkulert bomull sparer vi ikke bare masse energi på å så, passe på og høste bomullen. Vi sparer også nesten 10.000 liter vann per kilo bomull! Det vannet kan i stedet brukes som drikkevann og til vanning av den maten som istedet kan dyrkes på jordene.

Gjenbruksbomull er ganske enkelt. Det er gammelt slitt bomull som rives istykker og spinnes på ny og blir mykere enn noe annet bomull på markedet. Katvig arbeider med å bygge sin egen mølle i Danmark, men den er først ferdig om mange år.

GJENBRUKSPOLYESTER
Katvig Outerwear er fremstillt av brukte plastikkflasker. Fordi flaskene er godkjent for matvarer er denne type polyester utrolig ren. Det brukes ca.10 flasker til å lage en regnjakke.
Utover at polyester fra brukte plastflasker gir et meget slitesterkt stoff, så er det også bedre for miljøet enn vanlig polyester. Polyester er nemlig laget av olje som vi gjerne vil spare på. Faktisk sparer gjenbruk av polyester miljøet for opptil 80% av det CO2-utslippet som vanlig polyester ville gitt.

KATVIGS NEDBRYDELIGE PLASTIK
Det er lang vei fra fabrikken, til virksomheten, til butikken og hjem til den som har kjøpt varen. Normalt blir alt pakket inn og ut og inn igjen. Men ikke hos Katvig. Vigga har utviklet en metode der det er den samme posen som brukes helt fra fabrikk til forbruker. Og i tillegg er Katvigs poser nedbrytbare. Etter 3år blir de til luft og slipper å ligge og grise til i naturen eller hvor de nå måtte ende sine dager. Og logoene er trykt med soyablekk.

DEN POLITISKE VIGGA
Vigga har et bredt samarbeide med politikeren på Christiansborg og i Europa-parlamentet. Vigga har blandt annet skrevet en bærekraftig handlingsplan som har vekket stor debatt, og hun blir tatt med til råds i mange sammenhenger, helt fra FN til forskjellige departement.
Men selv om hennes troverdighet er høy, har hun likevell valgt å la Katvigs klær blir testet av uavhengige parter. Det betyr at klærne er certifisert, at det uten tvil en bærekraftig.


Der var hun!

Vigga har begynnt å bygge en bomullsmølle, for selvom folkene i landsbyen nå har fått det mye bedre, mangler de enda vann. For hvert eneste kilo bomull som blir produsert, bruker man nemlig også like mye vann som det er plass til i et svømmebasseng. Så Vigga har fått en idé. Hun vil gjenbruke all den bomullen som idag blir kastet.

Selv om Vigga kjemper for at ingen skal lide, er det slett ikke nok. Hun har bruk for din hjelp. Tenk over hva du kjøper. Det er ikke kun du som blir det du tar i eller spiser.1 kommentar:

  1. wow. dette visste jeg ikke. Kjøper allerede en del økologisk bomull, både fra Katvig og andre, men heretter blir det mest mulig!!!

    Heldigvis er de store kjedene som HM og Lindex begynt å bli flinkte til å bruke økologisk bomull også, både til barn og voksne.

    SvarSlett